Slik kan vi oppnå verdensfred

Comments Off on Slik kan vi oppnå verdensfred

Fred og velstand er ikke umulig. De kan oppnås gjennom realisering av fem grunnleggende rettigheter eller friheter for alle mennesker, overalt i verden. En av de mest ødeleggende mytene er at fred og velstand er håpløst komplisert og uoppnåelig. Dette er ikke sant.

Fred og velstand kan oppnås gjennom realisering av fem grunnleggende friheter: ytringsfrihet, religionsfrihet, frihet fra nød, frihet for miljøet og frihet fra frykt. Selvfølgelig er det behov for andre rettigheter også, men disse fem grunnleggende frihetene etablerer et rammeverk som andre rettigheter kan blomstre under. Hvis det internasjonale samfunnet husker disse fem frihetene, og hvis de ble en vanlig del av vårt daglige liv, så ville de bli en del av vår levemåte.

Huskeregel

Vennligst se på hånden din et litt øyeblikk. Hold den opp, håndflaten mot deg. Vi har alle fem fingre, og den første kaller vi en tommel. Utseendemessig er den litt annerledes enn de andre. Den skiller seg ut. Og den er sterk. Den representerer ytringsfrihet, ideen som skiller seg ut og som står opp mot uærlighet og korrupsjon.

Se videre på pekefingeren. Vi peker med denne. Den gir oss retning. Den representerer religionsfrihet. Hver av oss er fri til å velge vår egen trosretning, med eller uten Gud, og for de som bestemmer at Gud er deres guide, så står de fritt til å ha sitt eget forhold til Gud uten at noen skal fortelle dem hvordan det forholdet må være, ei heller fortelle andre at deres retning er den eneste rette.

Den tredje fingeren er langfingeren , den lengste av alle. Den representerer frihet fra nød, den lange veien av eksistens, og vissheten om at det vil være mat, vann, husly, utdanning og helsetjenester for hver og en av oss uansett hvor vi befinner oss på den veien.

Den neste fingeren er ringfingeren, som for mange av oss er symbolet på ekteskapet, og en finger med en direkte link til nervesystemet vårt. Den representerer frihet for miljøet. Liv. Vi har alle en direkte kobling til jorden og økosystemet som vi er en del av. Når livet på jorden er ødelagt, er våre liv ødelagt.

Til slutt er det lillefingeren vår, kortere og mindre enn resten. Deb representerer frihet fra frykt. Det er finalen eller slutten av vår hånd, vår belønning. Alle de andre fører til denne.

Neste gang du tar en titt på hånden din og ramser opp de fem friheter, husk at du ikke ba om den hånden, du ble du født med den. Så du trenger du ikke å be om å få de fem frihetene, du ble født med dem. De er fem friheter for alle!

Studenter og folk generelt må være i stand til å huske de fem friheter like lett som de kan telle de fem fingrene på hånden sin. Etter hvert som de lærer sine rettigheter, kommer de også til å forvente seg mer, både fra hverandre og fra sine regjeringer. Hva de forventer i dag, vil de kreve i morgen. De fem friheter er dypt kulturelle verdier som fører til varige resultater.

Privacy Policy