Kun 11 land har fred i verden

Comments Off on Kun 11 land har fred i verden

Etter hvert som nye kriger og borgerkriger virker som å blusse opp hver eneste uke, må vi lete med lupe for å finne land i verden som kan defineres som “konfliktfrie”. Med krisen på Gaza, framveksten av islamistiske opprørere i Irak og Syria og den internasjonale krisen som pågår i Ukraina, kan det noen ganger føles som at hele verden er i krig.

Og eksperter mener bare at dette vil bli verre, ifølge en anerkjent tenketank som måler global “verdensfred. Det er dyster lesning, men av de 162 landene som omfattes av “Institutt for økonomi og fred” sin siste studie, er det bare 11 land i hele verden som ikke er involvert i konflikt av et eller annet slag. Verden som helhet har blitt gradvis mindre fredelig hvert år helt siden 2007 – som er en sterk motsetning til den globale trenden som startet etter andre verdenskrig mot en mindre konfliktfylt verden.

Storbritannia, som et eksempel, er relativt fri fra interne konflikter, noe som gjør det lett å tro at det eksisterer i en tilstand av fred i landet. Men nyere engasjement i utenlandsk kriger som som Afghanistan, samt en ganske høy tilstand av militarisering, betyr at landet faktisk scorer ganske dårlig på fredsindeksen, og ligger på 47. plass (2014). Så har vi de landene som ikke er involvert i noen utenlandske kriger som involverer dødsfall – som Nord-Korea – men som er full av splittende interne konflikter. Du har ikke veldig mange valg om du ønsker å leve i et helt fredelig land. De eneste som oppnår lavest mulig poengsum for alle former for konflikt er Sveits, Japan, Qatar, Mauritius, Uruguay, Chile, Botswana, Costa Rica, Vietnam, Panama og Brasil.

Og selv disse landene er ikke helt fritatt fra problemer, og som kan føre til konflikt om noen år. I Brasil og Costa Rica, for eksempel, er nivået av intern konflikt veldig lavt – men tilgangen til håndvåpen og sannsynligheten for voldelige demonstrasjoner er bekymringsfullt høyt. Sveits er kjent for å unngå ekstern konflikt, og har en svært lav risiko for interne problemer av noe slag. Men samtidig taper de en rekke punkter på totalindeksen på grunn av sin forholdsvis store våpeneksport, en rate som er beregnet per 100 000 innbyggere i landet.

For at et land skal score på det laveste nivået for alle indikatorer for konflikt, kan landet ikke ha vært involvert i noen “omstridt konflikt som angår regjering og / eller territorium hvor bruk av væpnet makt mellom to parter, hvorav minst én er myndighetene i en stat, resulterer i minst 25 kamprelaterte dødsfall i året “.

Fredsindeksen måler nyeste data frem til slutten av året før – noe som betyr at mengden av internasjonal konflikt akkurat nå er faktisk enda verre enn tallene skulle tilsi. Brasil befant seg fortsatt på 2014-listen over fredelige land, men etter protestene før, under og etter fotball-VM er det høy sannsynlighet at de havner utenfor listen 2 år senere. Direktør i Institutt for økonomi og fred, Camilla Schippa, advarer om at fredsnivået i verden har vært stadig synkende de siste årene.

Store økonomiske og geopolitiske sjokk, slik som den globale finanskrisen og den arabiske våren, har medført at langt flere land er utsatt for å falle inn i konflikten. I de siste årene har vi sett en stor økning i terrorvirksomhet, en oppblomstring av konflikten i Gaza, og ingen løsning på krisen i Syria og Irak. Utenfor Midtøsten har sivil uro i Ukraina forvandlet seg til et væpnet opprør, og det har vært økende vold i Sør-Sudan og Den demokratiske republikken Kongo. Om denne globale uroen fortsetter betyr det at det er lite sannsynlig å se en reversering av denne trenden på kort sikt.

Privacy Policy